Ur Tif-Nytt nr 2 1948

 

NORDISKA TELESPELEN I HELSINGFORS 1948.

 

Enastående gästfrihet mötte Tifarna i Helsingfors

 

Pistoltävlingen

ägde rum på måndagen i strålande väder. Båda lagen fördes i arla morgonstunden med buss ut till skjutbanan, där alla skyttarna först samlades kring ett väldukat kaffebord. Det var nämligen före frukostdags på matsalen. Så började äntligen den efterlängtade pistolduellen. Redan i första skjutlaget uppnådde B. Göransson det goda resultatet 266 poäng, som sedan visade sig vara oslagbart för dagen. I andra skjutlaget startade H. Alvne och W. Ginman, en av TIK:s bästa. Alvne började tyvärr med ett par dåliga serier och var därmed borta i toppstriden trots en glänsande upphämtning. Poängen blev 256. Ginman sköt mycket jämnt och bra och såg ut att hota Göransson. I femte serien råkade han dock ut för ett dåligt skott (en femma). Det räknades i all hast ut att 48 poäng av 50 möjliga i sjätte och sista serien ändå var tillräckliga för att gå förbi. Mycket nervöst bakom skyttarna. Till och med Hjelm lät ”filmkameran” vila. Ginman avslutade med normala 44 poäng – och fick sammanlagt 263 poäng. Han överraskade sina landsmän stort, men den som närmare lärt känna denne lugna och mycket ambitiösa skytt, förvånar det inte, om han i framtiden kommer med ännu bättre resultat. TIK hade fortfarande – enligt vad som sades – sin bästa man kvar, Å. Strömberg, som dock stannade på 259 poäng och därmed belade tredje platsen före Alvne. G. Fridell höll stilen gott, men de svenska gevärsskyttarna, som skjutit så lovande på träningen, hängde som väntat inte riktigt med. Det var förmodligen också den första riktiga tävlingen de deltagit i på detta vapen. Även här var Trysberg bäst med en 8:de placering.

 

fr. v. Alvne och Göransson, Sthlm, samt Ginman, Hfors.


Resultat:     

1. B. Göransson, Sthlm
2.
W. Ginman, H:fors
3.
Å. Strömberg, H:fors
4. H. Alvne, Sthlm
5.
G. Fridell, Sthlm
6.
O. Hertell, H:fors
7. A. Scheiman, H:fors
8.
O. Trysberg, Sthlm
9. A. Rannanpää, H:fors
10. H. Börjeson, Sthlm
11. E. Ollberg, H:fors
12. K.B. Hjelm, Sthlm

 

 

poäng
266
263
259
256
252
244
238
229
228
222
210
204




 

Glada skyttar med maskot, get 

 

I tävlingen om vandringspriset blev poängen här 2 – 3. Tack vare den goda insatsen i gevärstävlingen hemfördes sålunda Skyttekannan överlägset av TIK med poängen 9 – 3, där faktiskt Göransson ensam stod för de svenska poängen.

 Som ovan nämnts deltog för TIK i den kombinerade tävlingen endast de finska essen Strömberg och Rannanpää. Resultatet blev här:


1. Å. Strömberg, H:fors
2. B. Göransson, Stohlm
3. H. Alvne, Sthlm
4. A. Rannanpää, H:fors
5. O. Trysberg, Sthlm
6. H. Börjeson, Sthlm
7. G. Fridell, Sthlm
8. K.B. Hjelm, Sthlm

poäng
509
501
483
482
474
462
456
413
 

 Strömbergs goda insats måste här särskilt framhållas. Hans resultat måste ses mot bakgrunden av att han var en av de stora organisatörerna för hela spelen. Hade han ostört kunnat gå in för skyttet, hade säkerligen placeringarna individuellt blivit ännu bättre.

 På måndagskvällen höll våra finska skyttekamrater en

minnesrik skyttefest

för sina svenska vänner. Festen började med ett besök på Malms skjutbanor, troligen den största anläggningen i sitt slag i hela Europa. Eftersom ju civilt skytte för närvarande – med få undantag – ej får bedrivas, ligga banorna nu helt öde. I paviljongen hyllades segrarna i de olika skyttegrenarna med tal och hissningar, och det kunde inte undvikas vid ett sådant tillfälle och på sådan plats, att svenskarna helt spontant gav uttryck åt sin förhoppning om en lycklig framtid för vårt finska broderfolk, det civila skyttets återupptagande m. m.

 Från de minnesrika hyllningsceremonierna ställdes färden till en av de finska skyttarna (Hertell), som välvilligt upplåtit sitt hem och sin äkta finnbastu för sina svenska och finska skyttekamrater. Hans lilla 9-åriga flicka sjöng tillsammans med en kamrat tvåstämmigt ett par vemodiga finska folkvisor, som kom ögonen att tåras på många av åhörarna.

 Efter några tal vidtog så bastubadet, varvid det mycket omtalade björkriset kom till stor användning. Finnarna väntade med spänning på att vi hals över huvud snart skulle komma ut, men de fick istället hämta ut oss – så väl trivdes vi där. Därefter bjöds vi på en härlig supé (men här fanns det, för dem som så önskade, massor av ”Cambamboli” och ”alkoholikki” och allt vad det kallades), vilken givetvis uppskattades av alla efter det pressande bastubadet. Skyttesnacket kom snart i full gång och även Hjelm, som efter söndagens skjutning varit ovanligt tystlåten, fick igen sitt glada humör och ”filmade” och spexade till allas förnöjelse. Länge skall denna skyttefest dröja kvar i vårt minne.

 

 Vi fick inte bara tillfälle att under tävling möta goda sportsmän, utan genom den trevliga och intima samvaron under dessa minnesrika dagar uppnådde vi även personlig kontakt med goda människor och yrkesmän av alla kategorier. Vi tacka våra finska skyttekamrater för allt vad dessa tävlingar inneburit i upplevelser och minnen, och vi se med spänning och förväntan fram mot nästa skytteträff!

 På tisdagskvällen hölls den stora avslutningsfesten med prisutdelning på Fiskartorpet, varom mera säkert står att läsa på annan plats. På grund av placeringen kunde ingen större kontakt vidmakthållas skyttarna emellan. Vi samlades dock alla till en gemensam avskedsskål, där vi drack varandra till ur de silverbägare, som hörde till Skyttekannan, och härvid lovade vi svenskar varandra att göra vårt allra bästa för att se till att denna vackra skyttetrofé nästa gång hamnar på vår sida om Bottniska viken.

HA –Bg.