Ur Tif-Nytt nr 4 1999

Rapport från Telia-SM i pistolskytte 1999
 

Arrangör

Millenniets sista Telia-SM i pistolskytte arrangerades av TIF Uddevalla på Björbäcks skjutbanor den 25-26 september. Uddevalla Pistolskytteklubb hade engagerats för att hålla i den tävlingstekniska delen. Ett stort jobb hade lagts ned av TIF Uddevallas Sten Carlsson, som är aktiv skytt i Pistolskytteklubben.

 

Ankomst på fredag

¨De flesta tävlande anlände till Uddevalla på fredagskvällen och TIF Uddevalla hade ordnat med en liten mottagning där man hälsade skyttarna välkomna och bjöd på färska räkor och lite tilltugg.

 

Skyttar

Till tävlingen var 23 skyttar från tolv föreningar anmälda. Av dessa var tyvärr endast två damer. Som lök på laxen blev dessutom 50 % av damerna (Annica Gunnarsson från Jönköping) sjuk lagom till tävlingen så Maria Rehnberg från Malmö blev ensam tävlande dam.

 

Vädret

På lördagsmorgonen var det plötsligt slut på det ovanligt vackra höstvädret och regnet bara vräkte ner, men lagom till tävlingsdags lugnade det ner sig och under fältskjutningen kom det bara enstaka droppar.


Förbundskonsulent Karl-Erik Gustafsson gratulerar Stig Arksand,
Stockholm, till guldet i banskytte.

 

Fältskjutningen

Fältskjutningen var trevligt arrangerad med korta vägar mellan skjutstationerna och lagom svår. Skyttarna delades in i sex patruller som startade med 15 minuters mellanrum. När alla patrullerna hade räknats in visade det sig att Johan Haagman från Malmö och Jan Öhman från Kramfors båda hade skjutit fullt med 48 poäng. Det resultatet tvingade fram en omskjutning mellan dessa båda om mästerskapsguldet och det tycker de flesta skyttar är lite extra krydda på tillställningen. Huruvida de två inblandade tycker det är en annan fråga. Det är ganska nervöst för dem. Särskjutningen saknade inte dramatik. Skjutningen utförs som två skjutningar mot samma mål men med stödhand första och utan stödhand den andra. Efter första skjutningen ledde Jan Öhman med en träff men under andra skjutningen sviktade möjligen hans nerver och det blev Johan Haagman som blev slutlig segrare i fältskjutningen. Bronsmedaljör blev Bernt Holmström, Gävle.

 

Lagtävlingen

Lagtävlingen vanns av region Syd. I lagtävlingen är inget lag föranmält utan de fem bästa skyttarna från varje region räknas. Det var bara region Öst och region Syd som hade fem skyttar eller fler för att kunna delta i lagtävlingen.

 

Snabbmatchtävling

Efter avslutad fältskjutning vidtog en snabbmatchtävling, vilken egentligen inte ingår i Telia-SM. Den tävlingen har införts en gång i tiden av TIF Borås för att få lite mer skjutning när man ändå är samlade och det är mycket uppskattat av skyttarna. Man skjuter på bana och börjar med fyra femskottsserier på tio sekunder, därefter fyra likadana serier på åtta sekunder och slutligen fyra serier på sex sekunder.

 

Johan Haagman igen

Även i snabbmatchtävlingen segrade Johan Haagman. Det var alltså ingen slump att han vann fältskyttet. Tvåa blev Mats Friberg, Klippan och tredjeplatsen togs av arrangörsföreningens Sten Carlsson. Anmärkningsvärt är, att Johan Haagman gjorde sin sista tävling i TIF. Han skall nämligen två veckor efter tävlingen och efter 12 år i Telia och TIF sluta sin anställning vid Telia för att starta eget företag. Snacka om snygg sorti!

 

Prisutdelning


Telia Nära-chefen Joakim Linderoth gratulerar fältskyttesegraren
Johan Haagman, Malmö, till guldmedaljen.

Direkt efter lördagens tävlingar hölls prisutdelning, som sköttes av Sten Carlsson, konsulent Karl-Erik Gustafsson och Telia Nära-chefen i Uddevalla, Joachim Lindroth. Samtliga deltagare erhöll korpar i trä som Telia Nära hade skänkt och som hade en ingraverad platta med texten "Telia-SM Pistol 1999 Uddevalla". Förutom medaljer fick också de sex bästa skyttarna hederspriser i form av presentkartonger med konserver från ABBA. Korpen är en symbol för Uddevalla och i Uddevalla har också ABBA sitt huvudkontor.

 

Utflykt

Innan kvällens övningar vidtog gavs möjlighet för skyttarna att besöka utsiktsplatsen för bygget av Uddevallabron. Bron kommer att bli Sveriges tredje längsta bro och kommer att avkorta vägen mellan Köpenhamn och Oslo med nästan 13 km. Bron kommer att öppnas den 20 maj 2000 men har kommit lite i skymundan av det spektakulära Öresundsbrobygget.

 

Bankett

Lördagskvällens hölls på restaurang Kullgrens som tagit sitt namn från en gammal anrik stenhuggerifirma på västkusten. Glädjande var att samtliga skyttar deltog i banketten. Kvällen förflöt i gemytlig anda. Maten var ovanlig och föll de flesta väl på läppen, men för några var den tyvärr alltför ovanlig för att riktigt uppskattas.

 

Banskjutning

På söndagen vidtog så banskjutningen. Där skjuter man sju serier om fem skott. Skjuttiden per serie är sex minuter. Därefter skjuter de bästa skyttarna en final som består av ytterligare tre femskottsserier, men eftersom antalet tävlande var ganska begränsat fick alla skjuta även finalserierna. Segrare i banskjutningen blev slutligen Stig Arksand från Stockholm efter att ha växlat i ledning med Robert Johansson, Örebro. Trea blev hemmaklubbens Björn Södergren efter en fin spurt i finalen. Hemmaklubbens Sten Carlsson hade medaljchans efter sju serier, men i finalen tröt orken och/eller koncentrationen. Sten hade nog lagt ner för mycket energi på att tävlingen skulle fungera perfekt, vilket han verkligen hade lyckats med.

 

Lagtävling banskjutning

Lagtävling i banskjutning vanns av region Väst, som nu fått fullt lag genom att Björn Södergren anslutit sig till tävlingen. Han hade haft förhinder under lördagen. Tvåa i lagtävlingen blev region Öst.

 

Prisutdelning banskjutning

Prisutdelning vidtog direkt efter avslutad tävling och förrättades av Sten Carlsson och Karl-Erik Gustafsson. Även i banskjutningen delades sex hederspriser ut i form av presentkartonger från ABBA. I samband med prisutdelningen delades redan färdiga resultatlistor ut. Detta hade ordnats av arrangörsföreningens Kurt Claesson som förtjänstfullt skötte datorn båda dagarna.

 

Sammanfattning

TIF-konsulent Karl-Erik Gustafsson tackade deltagarna för visat intresse och för gott humör hos skyttarna trots en del bommar. Tack framfördes och till Sten Carlsson och TIF Uddevalla för ett gott arbete som utmynnat i ett perfekt arrangemang och ett tack framfördes till Uddevalla Pistolskytteklubb, som skött det skjuttekniska med den äran. Pistolskytteklubbens skjutledare tackade också skyttarna och menade att det var ett ovanligt trevligt gäng skyttar han haft att göra med. Ett beröm, som verkligen gläder ett gammalt TIF-hjärta.

Karl-Erik Gustafsson