Ur Tif-Nytt nr 2 1959

Tre stycken klubbmästerskap

har hållits på vårkanten och som förste mästare klev inte oväntat Kaj Hallgren fram i egenskap av sektionens oslagbare i precision med instickspipa. Efter en av honom grandiost genomförd tävling kunde han notera sammanlagt 285 poäng. Därmed distanserade han de båda närmaste konkurrenterna med sex poäng. Nyman och Folkander, vilka båda brukar vara tidigt tränade om vårarna, voro mycket farliga för den blivande segraren. Detta avslöjades bland annat av Nymans sammanlagt tio tioettor under hans skjutning och av Folkanders granna spurt med sviten 49, 49, 48. Dock summerade de båda 279 poäng, men Nyman blev tvåa i tävlingen med sin bättre träffsamling.
 Endast en enda poäng efter dessa två placerade sig sektionens gode sekreterare Bjur och han var den ende, som i likhet med mästaren, gjorde prestationen att skjuta fullt 50 poäng. Allt som allt startade aderton stycken skyttar och alla gjorde goda prestationer. De fem bästa var:           

  poäng
K. Hallgren (mästare) 285
K.-A. Nyman 279
R. Folkander 279
E. Bjur 278
B. Hedebro 276

 Klubbmästerskapet i fältskytte gick populärt till Lage Winö, som om jag minns rätt noterar sitt första klubbmästerskap, vilket i så fall inte var en dag för tidigt. Han har varit framstående under de senare åren, då han vunnit flera framskjutna placeringar i stora skyttetävlingar. Han lyckade få in 29 träffar i en tävling, som med sina ofta förekommande rörliga mål kan betraktas som svår, och tog som sagt titeln. Närmast honom på 26 poäng eller träff kom Widegren och Töregård. Stäringe prickade in 25 träff, Nordström 24 och Hallgren 23, varefter Bjur, Thulin, Wiberg och Orestig placerade sig i nämnd ordning och inte heller de läto många figurer stå hela och snygga kvar då de lämnade stationerna efter "eld upphör".

Så blev det frågan om precisionsskytte igen, denna gång utomhus, utan instickspipa och gällande vad vi ibland kallar stora KM. Man sköt i år efter "mönster TM", alltså med en inledande huvudskjutning med fyra istället för tidigare tre serier, varefter återstående skyttar sköto två serier, och slutligen de sist kvarvarande åter sköt två serier, varav dock den sista skjuten "skott för skott".
 Och nu var det naturligtvis tid för Hallgren igen att visa småpöjkarna att det där med fältskyttet, som han lät dem vinna, det var bara en tillfällighet, nu var det hans tur igen. Om man kan kalla det tur i detta sammanhang, när han visade sin eminenta kunnighet genom att skjuta genom hela tävlingen med över 57 poäng, i genomsnitt och vann titeln på slutresultatet 460 poäng! Lage Winö blev andre man med vackra 455 och efter honom kom Töregård in med 446 p. Bjur, som blixtrade till i allra sista serien  med fullträffen 60 poäng, är värd en honnör och hans fjärdeplats säkrades under suverän nervkontroll under "skott för skott". Folkander som gick in som femma fast han oturligt fick 42 på sista serien, vilket drog ned honom från en annars god topplacering.
 Efter dem placerade sig Ryberg, Widegren och Thulin, vilken senare hade en svag början, men arbetade sig upp och kom starkt mot slutet. Ringblom och Orestig gjorde granna skjutningar och med mera rutin och träning kommer de igen mer övertygande en annan gång. Stäringe, som tyvärr måste avbryta tävlingen måste beklagas, ty efter första omgången låg han sexa efter en fin start i tävlingen. Nu nådde han efter sin fyra serier 214 poäng.
 Tävlingen gick på Kaknäsbanan, som numera blivit vårt stamtillhåll, sedan vårt lugna tillhåll på Skeppsholmen inte längre upplåtes. Intet ont dock som ej för något gott med sig. Vi behöver nu icke avbryta skjutningen för att inte störa gudstjänst i närliggande kyrka och våra skyttar blir icke bortskämda med för bra och lugn bana på sina interna tävlingar och träningar, varefter de ej så bra kan klara en blåsig bana. Här på Kaknäs är förutsättningarna sådana som bjuds vid nationella skjutningar, och det är också en träning som man får så att säga gratis. På Skeppsholmen kanske man t. ex. p. Hemortens fick ett par poäng mer än man skulle fått på Kaknäs tack vare lä. Ahlinder har nedlagt ett gott arbete för att vi skulle få hålla till på Kaknäs, och det är åter att beklaga att en så god och hjälpsam kille nu lämnar verket för annan arbetsuppgift. Att han tänker skjuta ihop med oss är en stor tröst.


De fem bästa i precisionsskyttet:
 

  poäng
K. Hallgren (mästare) 460
L. Winö 455
B. Töregård 446
E. Bjur 433
R. Folkander 427

Walter.