Ur Tif-Nytt nr 4 1988

RIKSTÄVLING PÅ PISTOL


Karl-Erik Widegren och Kenneth Nyman ställer i ordning tavlorna.

Svenska Pistolskytteförbundets årliga stora riksomfattande tävling, "Hemortens banor", lockade i år 16 skyttar. Vi i sektionsstyrelsen var optimistiska och anmälde 25 skyttar. Sexton kom och kämpade väl för att nå det antal poäng som krävs i de olika vapengrupperna för att få rikstävlingsmedaljen.
 I år sköt vi tävlingen på Sätrabanan. Det var underbart att kunna genomföra en så viktig tävling på en välfungerande bana. Förra året, när vi hade endast Kaknäsbanan att tillgå, var det nervöst att anordna en tävling där utan att veta i förväg om det finns tavelställ eller banor tillgängliga. På Sätrabanan fungerade allt väl. Även vädret var vackert.

Resultatet blev följande:
I vapengrupp C var Rolf Roslund bäst med 283 poäng. På andra plats kom Sven Pontan med 281 poäng och på tredje plats Håkan Ervallius med 277 poäng. Alla i klass 4 och alla kvalificerade sig för rikstävlingsmedaljen.
 I veteranklassen var Erik Damm bäst med 273 poäng med Lars Samuelsson med samma poäng på andra plats. Båda i vapenklass C. Ulf Ringblom kom på 3:e plats med 259 poäng. Ulf sköt i vapenklass A och hade därmed sämre förutsättningar. Alla tre kvalificerade sig dock för rikstävlingsmedaljen.
 I lagtävlingen ställde sektionen upp med två lag. Ett i vapengrupp C och ett i vapengrupp A med följande resultat.

Lag i vapengrupp C:

Sven Pontan 281 poäng
Lennart Lindblad 275 poäng
Torbjörn Ericsson 273 poäng
Totalt 829 poäng

Vapengrupp A:

Ulf Ringblom 259 poäng
Olle Nordström 249 poäng

Erik Damm

248 poäng
Totalt 756 poäng

Svenska Pistolskytteförbundet har ännu inte sänt ut prislistorna. Priserna till denna tävling kommer att förbli hemliga ända till årsmötet den 26 januari 1989.

BÖTER ELLER FÄNGELSE

Jag vill återkomma till hur viktigt det är att förvara vapen på ett säkert sätt.
 Enligt polisen försvinner varje månad 100 vapen i Sverige. Förra året anmäldes 969 vapen stulna. Över hälften stals ur privata hem. Under åttiotalet har polisen fått in över 7500 anmälningar om försvunna vapen. Nära 4000 av dessa stals ur privata hem. Hagelgevär och studsare toppar listan men även pistoler och revolvrar är givetvis begärliga. 1985 stals 125 pistoler och 39 revolvrar, därav 51 respektive 21 ur privata hem. Om polisen kan konstatera att vapnen inte förvarats tillfredsställande, kan vapeninnehavaren enligt lagen dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
 Polisens vapenregister betraktas som ofentligt register. Vem som helst kan få uppgifter ur registret och på detta sätt få adresser till hem där det finns vapen.
 Så förvara era vapen under lås och helst i ett säkerhetsskåp.
 Sektionsstyrelsen har beslutat att årsmötet skall hållas torsdagen den 26 januari 1989. Vi börjar som vanligt med den traditionella skyttemiddagen, ärter med varm punch. Reservera dagen redan nu så att Du kan vara med och påverka sektionens arbete med Dina idéer. Eventuella motioner skall vara styrelsen tillhanda senast den 9 januari för att styrelsen skall hinna behandla dessa före årsmötet. Alla gamla och nya medlemmar är välkomna!

Erik Damm